Zákaz kouření v restauracích aneb všichni držte hubu a krok

Tento článek (názor) obsahuje pravděpodobně chyby, tudíž češtináři mě omluví.

Obsahuje slova (zvýrazněná tučně), která jsou na hranici vulgarity, odporují dobrým společenským mravům, případně jsou jinak společensky nežádoucí, tudíž děti do 15 let je nečtou, nebo zvýrazněná slova ignorují a přeskakují. Pokud článek vadí starším lidem, ať iniciují návrh zákona u svého politika (pan Kalousek by si na tom určitě rád nahnal pár hlasů), který tato slova plošně zakáže! Absurdní? Ne na dlouho;)


Tak jsem dnes otevřel noviny a z toho, co jsem viděl, se mi udělalo nevolno. Zákaz kouření v restauracích, Zákon zakáže kouřit v hospodě atd. Co to má sakra být? Ať jsem nekuřák a kouření mně osobně připadá hnusný, z tohohle zákona se mi udělalo daleko hůř než z kuřáků. Nejde mi ani tak o kouření samotné, ale spíš o princip. Pokud jsem majitel restaurace, vložil jsem do ni svoje peníze, svůj čas, své úsilí a pak mě někdo začne omezovat těmahle debilitama, budu pěkně otrávený. Co je sakra komu po tom, jak vedu svůj podnik? Jasně nekuřáci taky chtějí chodit do restaurací a chtějí si užít života, ale v tom jim nikdo nebrání. Chceš jít do hospody a nechceš smrdět kouřem? Jdi do nekuřáckého salonku, nebo si najdi nekuřáckou hospodu. Je to tak těžký? Máš možnost volby a pokud chodíš do hospody, kde nejsi spokojený, protože se tam kouří a ty smrdíš, nemáš tam chodit, případně si stěžovat u majitele a pokud ten řekne, že se tam kouřit bude, máš se sebrat a jít pryč. Tohle je demokracie. Máš právo volby a je jen na tobě, co si zvolíš. Pokud si zvolíš blbě, je to tvůj problém a ne kuřáků. Pokud se ti to nelíbí, můžeš si založit svůj vlastní podnik a ukázat tomu blbýmu hostinskýmu odnaproti, jak se to dělá. Ale jestli potřebuješ zákon k tomu, abys mohl chodit do hospody – neměl bys mít vůbec občanku.

Každá restaurace a hospoda je soukromý majetek a toto by se mělo nechat na majitelích. Pokud majitel usoudí, že bude mít více zákazníků, kteří nekouří a zakáže kouřit ve SVÉM zařízení, je to v pořádku, ale plošně toto přikázat je debilita nejvyššího stupně. Ničí to konkurenční prostředí, stejně jako druhý debilní zákon o tom, že musí být alespoň jedno nealko levnější než pivo – proč? Protože se řeklo! V každé druhé diskuzi se lidi ohání komunistama a jak to fungovalo za socíku (nezažil jsem), ale tohle rozhodně není demokratické a už je to jen kousek od toho, aby další zákon byl, že v každé restauraci musí být jedno zdravé zeleninové jídlo, jedno nezdravé, jeden kebab a jedno kradené, to abych nediskriminoval určitou skupinu lidí (kriminálníci;)). A zákon na to, aby přikazoval majitelům, kolik si za co účtovat. A opravdu na mě nechoďte argumentem, že západní svět to tak má a funguje, tak proč by to nemohlo fungovat u nás. Je na čase si přiznat, že i západní svět má své mouchy a že demokracie dostává v mnoha západních zemích dost na frak.


Čtěte také >>> Pojednání o parazitech aneb OSVČ vs řadový zaměstnanec


Jak to vidíte Vy?

Váš

Nasranek - TAKHLE NE

4 komentáře u Zákaz kouření v restauracích aneb všichni držte hubu a krok

  1. Restauratér napsal:

    Článek absolutně o ničem, sesmolený člověkem, kterému jde jen o peníze. Já mám také hospodu a nealko levnější než pivo je u mě samozřejmostí od začátku mého podnikání, konkrétně u mě mám v nápojovém lístku nabídku kohoutkové vody v neomezeném množství úplně zdarma, nařízení tedy splňuji ještě před platností zákona již několik let. Nabízet kohoutkovou vodu zdarma má možnost každý restauratér a né jenom honit mamon a vydělávat na nesmyslech. Ostatní klasické nealko nápoje jako třeba Cola a podobné mám v cenové relaci do 10,-Kč za 0,5l, sodovku 0,5l mám za 5,-Kč a tudíž také levnější než pivo. Nealko rozlévám z pet lahví a například Colu v pet lahvi kupuji za 25,-Kč 2l a zisk z jedné lahve mám 15,-Kč. Pivo 10 stupňů mám za 15,-Kč 0,5l a pivo 12 stupňů mám za 20,-Kč. Kouření ani nezmiňuji, to jsem zakázal už před čtyřmi roky a najednou začalo chodit více lidí hlavně z řad nekuřáků a dětí, kteří pijí nealko. Mnozí restauratéři si totiž zvikli pouze hrabat a předražovat a dále nadávat, jsem také restauratér a postoj k zákazníkům a k cenám nápojů mám úplně jiný, zákazník je totiž můj pán a jsem tu pro něho.

    • Nasranek.cz napsal:

      Dobrý den,

      děkuji za obsáhlý komentář. Dovolte mi se k němu také vyjádřit. Nechápu, proč mě osočujete, že mi jde jen o peníze. Za prvé mě neznáte a za druhé je to úplně bezpředmětné, protože nejsem z oboru pohostinství, čili mi může být úplně jedno, co se nařizuje a jaké máte povinnosti, ale není. A víte proč? Protože teď se omezení týkají Vašeho oboru (Vám to nevadí, máte na to právo) a za rok, nebo za dva se můžou podobná omezení týkat mého oboru a to mi vadí.
      Vadí mi neustálé nařizování něčeho, co si může každý podnikatel zvolit sám a vymezit se vůči konkurenci. To, že máte vodu úplně zdarma je Vaše věc a věřím, že Vám to klienty přivádí a je to tak dobře a tak to má být. Proč by ale měl mít vodu zdarma úplně každý? Proč něco takového nařizovat? Chápu, že se vymezujete, protože se Vás tyto pravidla netýkají, ale jsou restauratéři, kterých se to týká a jsou nuceni měnit svou strategii jenom kvůli nesmyslným předpisům (znám takové dva).
      To, že máte marže, jaké máte je opět Vaše věc a že Vám to stačí je také Vaše věc a opět je to tak v pořádku. Spočítal jste si, že se Vám vyplatí mít levnější nápoje a utržíte víc – zvolil jste zdravý rozum a strategii, která Vám vyhovuje. Ale to přece nemusí znamenat, že budete chtít po ostatních, aby ji aplikovali taky. Vaše starost by měla být Váš podnik a Váš osud. Ne podnik někoho jiného, jeho aktivity, marže a „nenažranost“. A to je to o co mi jde. Starejte se o svůj podnik, tak aby vzkvétal a abyste byl spokojený Vy, Vaši zaměstnanci a zákazníci a nechte jenom na nich, kam budou chodit, co si budou kupovat a za kolik.
      Možná jsem to napsal trochu horlivě, ale věřte mi, že to není vůbec útok na Vaši osobu. Líbí se mi Váš přístup i to, že mi připadá, že to děláte hlavně pro lidi (je to fajn a dneska se to moc nevidí), ale zároveň jsem chtěl trochu vysvětlit svůj postoj. Ať se Vám daří a jste spokojený (opravdu to myslím upřímně).

      S pozdravem

      Nasranek.cz

  2. Restauratér napsal:

    Dobrý den,
    děkuji Vám za reakci, můj komentář byl napsán částečně z horlivosti a nějak jsem se nechal také unést tím, že když mě konkrétní věc nevadí a mám takový postoj jaký mám, tak by to neměl být problém ani u ostatních. Mým cílem v podnikání je být jiný než ostatní a to se týká i přístupu k zákazníkům. Vám také upřímě přeji úspěch v životě a v podnikání.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>